Urbán Tamás

10 éves lehettem mikor szüleim akaratom ellenére elhurcoltak egy tánciskola kezdő tanfolyamára. A tánctanfolyam ötlete egy bálon fogalmazódott meg bennük, mikor egy csodálatos táncfellépés részesei lehettek.
Mivel szüleim sohasem tanultak táncolni és ez zavarta is őket ilyen alkalmakkor elhatározták, hogy kicsi fiuknak (engem) mindenképpen tudnia kell legalább az ismertebb táncok alaplépéseit. Mire a haladó szintig jutottam a Pataky Művelődési Ház társastánc tanfolyamain már nem utáltam a táncot, sőt a heti egy alkalmas tanfolyam után már önszántamból mentem a versenyelőkészítő csoportba és kezdtem egyre többet gyakorolni otthon is (a szomszédok nagy örömére jó hangos zene mellett).
A versenyelőkészítő csoport után úgy döntöttünk akkori partneremmel Kis Nemes Veronikával – és persze szüleinkkel közösen – hogy versenytáncolni szeretnénk és elkezdtünk egyéni táncórákra és közös gyakorlásokra járni. Kezdetek Pár hónappal később 1998 tavaszán részt vettünk életem első versenyén E osztályban Latin Amerikai táncokból (azóta a D lett a legalacsonyabb osztály a versenytáncban).
Egy évvel később standard táncokból is elkezdtünk versenyezni több-kevesebb sikerrel. Sohasem tartottam magam különösebben tehetségesnek, de ahogy teltek a versenyek egyre jobb eredményeket értünk el. 5-6 verseny után jöttek a dobogók és később a győzelmek is. Így ment ez E, D, majd C osztályban is. Általában minden évben sikerült dobogóra állnunk kategóriánk és korosztályunk országos bajnokságán. Sajnos a B osztályhoz közeledve Roni magasabb lett nálam és mivel a tánc esztétikai sport, úgy döntöttünk, hogy más párral folytatjuk tovább a versenyzést a C standard országos bajnoki cím megnyerése után elkezdtünk párt keresni.
Szerencsére hamar sikerült egy igazán motivált és csinos párra találnom Mikes Anna személyében, akivel pár hónapos felkészülés után folytattam a versenyzést standard táncokból C, latin táncokból pedig B osztályban. Ekkor már a kezdeti 1-2 helyett 4-5 alkalommal edzettünk hetente, és mivel a C osztályt elölről kellett kezdenem szinte minden héten versenyekre jártunk. A rengeteg edzés és a sok magánóra meghozta eredményét a versenyeink felét megnyertük és szinte mindig felállhattunk a dobogó valamelyik fokára többek között az Ifjúsági Magyar Bajnokságon is. 2005-ben aztán külön folytattuk táncos pályafutásunkat, mivel Anna már jóval magasabb volt nálam.
Előző partneremmel Kis Nemes Veronikával továbbra is ugyanabban az egyesületben edzettünk és mivel épp ő is partnert keresett úgy döntöttünk, hogy együtt gyakorlunk, amíg nem találunk megfelelő párt magunknak. Két héttel később az edzőink unszolására beneveztünk egy Felnőtt Ranglistaversenyre és a nagyon előkelő 9. helyezést értük el, amivel mi lettünk a legjobb ifjúsági (18 év alatti) korosztályú páros a mezőnyben. Ennek annyira megörültünk, hogy folytattuk a közös táncot és felhagytunk a párkereséssel. Pár hónappal később felkerültünk a felnőtt korosztályba és ebben az évben elkezdtünk nagyobb nemzetközi versenyekre is járni a hazai megmérettetések mellett. A kezdeti nagy lelkesedés után egyre nehezebben tudtuk áthidalni a magasságkülönbség miatti problémákat ezért végül újból (másodszorra is) különváltunk.
Szerencsére ismét nagyon hamar, mindössze pár hét alatt sikerült partnernőt találnom. Balogh Diával 2006 májusában álltunk össze és egész nyáron napi 6 órát edzettünk, hogy megfelelően felkészüljünk az őszi versenyszezonra. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen az őszi versenyeken sorra dobogón állhattunk ranglistaversenyen pedig középdöntős helyezést értünk el. A további edzéseknek és táboroknak köszönhetően egy évvel később bejutottunk a magyar bajnokság döntőjébe is. Sajnos azt követő kemény nyári felkészülés után Dia úgy döntött, hogy kiköltözik Angliába ezért szétváltunk. Ezt követően több időt szenteltem a tánctanításnak. Elsősorban versenyzők felkészítésével foglalkoztam, majd később szalagavatókat, esküvős táncoktatást és tánctanfolyamok vezetését is elvállaltam. Közben pedig különböző tánctanításhoz szükséges iskolákba jártam.
Jelenleg Bacsa Dorinával táncolok együtt, de sajnos fél évnyi közös versenyzés után gerincsérülése miatt már hónapok óta nem tudunk edzeni. Táncoktatás: Évek óta foglalkozom tánctanítással. A versenytánc oktatás terén elért sikereimre vagyok legbüszkébb. Több táncospárt sikerült kiválóan felkészítenem a legnagyobb hazai versenyekre. Nagy részük Országos bajnoki dobogóig, sőt páran bajnoki címig is eljutottak, és volt, aki az ifjúsági korosztály világranglistáján a 10. helyet foglalta el mielőtt a felnőtt korcsoportba került, ami tudomásom szerint évek óta egyedülálló teljesítmény Magyarországon.

TÁNCEREDMÉNYEIM
– 8-szoros Budapest Bajnok
– 9-szeres Országos Bajnoki dobogós
– Ifjúsági Magyar Bajnoki dobogós
– Felnőtt Magyar Bajnoki Döntős
– Magyar Válogatott keret tagja

ISKOLÁK
– Eötvös József Gimnázium
– MTASZ Asszisztensi Vizsga
– MMI – Társastánc Versenytánc Csoportvezető
– BGF – Pszfk Pénzügy szakirány
– TF – Sportedző

Táncoktatás - TÁNCLÁZ Tánciskola

Tamás által a TÁNCLÁZ Tánciskolában tanított táncok és tánctanfolyamok

  • Versenytánc előkészítő és versenytánc oktatás
  • Latin amerikai táncok: cha-cha-cha, samba, rumba, paso doble, jive
  • Standard táncok: angol keringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep
  • Esküvői táncoktatás
  • Szalagavató táncoktatás
  • Táncfellépés, táncshow

Tánc videók