Boogie Woogie tánctanfolyam, boogie woogie táncoktatás

BOOGIE WOOGIE TANFOLYAMOK

Jelenleg nincs Boogie Woogie tanfolyamunk, de hamarosan újra indítunk.

Helyette javasoljuk számodra a következő jelenleg futó táncóráink valamelyikét:

Hogy ne maradj le új kurzusainkról, javasoljuk hogy kövesd tánciskolánk facebook oldalát és értesülj elsőként az órákról vagy látogass vissza weboldalunkra később.

Egyéb felmerülő kérdésed esetén, keress minket központi elérhetőségeinken.

Órarend
shadow

Kiváló zenék, fergeteges buli hangulat és remek társaság. Ezek jellemzik leginkább a tánciskolánkban futó boogie-woogie tánctanfolyamainkat. Ha egy olyan helyre vágysz, ahol jókedvűen és élvezetesen sajátíthatod el a boogie woogie tánc alap tánclépéseit, akkor gyere és próbáld ki tánciskolánk tanfolyamait, mivel nálunk garantáltan megtalálod amit keresel. A Boogie Woogie táncot sokan emlegetik a Rock and Roll őseként. Kezdő szinten nem sok különbség van a kettő között, így aki megtanulja a kezdő boogie woogie táncot, mondhatni ismeri a rock and roll kezdő lépéseket is. Akárcsak a rock and roll, a boogie lépései is hihetetlenül könnyedén elsajátíthatóak, már az első táncoktatás után használható tánctudásra tesznek szert a résztvevők. Tánctanáraink folyamatosan törekszenek arra, hogy minél többet táncoljatok zenére, így a bulikban magabiztosan fel mersz majd állni táncolni. Hidd el, az egyszerűbb alapfigurák megtanulásával, már néhány óra gyakorlás után te lehetsz a bulik tánckirálya vagy királynője. Tanfolyamunkra bárki szabadon jelentkezhet, korosztálytól és tudásszinttől függetlenül. Ha lemaradtál az első órákról ne aggódj, tánctanáraink folyamatos becsatlakozási lehetőséget biztosítanak a tanfolyamra. A tanfolyamokra táncos előképzettség nem szükséges! Ha nincs párod, akkor is gyere el nyugodtan és találd meg táncpartnered a tánciskolánk Boogie Woogie tánctanfolyamain.

Boogie woogie tanfolyam, felnőtt kezdő boogie woogie táncoktatás

Havi boogie bérlet - 9900 Ft

Tánciskolánkba a Boogie Woogie tánctanfolyamra a havi bérletet csupán 9900 Ft / fő áron válthatsz! Ugye milyen olcsó? Ne hagyd ki, próbáld ki még a héten!

shadow
Boogie alkalmi jegy - 3500 Ft

Nem tudod eldönteni, hogy fog tetszeni a boogie woogie? Nagyon tetszik, de először csak ki szeretnéd próbálni? Gyere el, mert nálunk az alkalmi jegy csak 3500 Ft!

shadow
Boogie Woogie órarend

Folyamatosan induló kezdő és haladó szintű Boogie Woogie tanfolyamaink órarendje itt tekinthető meg. Tánctanfolyamhoz bármikor csatlakozhatsz.

shadow
Minőség garancia

Szeretnéd profi oktatóktól megtanulni a boogie woogiet táncot? Akkor jó helyen jársz, megtaláltad, amit keresel! Tőlünk biztos, hogy a legjobb minőséget kapod!

shadow
Folyamatos becsatlakozás

Lekésted az első Boogie Woogie órát? Semmi baj, gyere el bátran hisz táncoktatóink folyamatos becsatlakozási lehetőséget biztosítanak a táncoktatásokra!

shadow
Jelentkezés az órákra

Az oktatásokra a terem befogadó képessége miatt előzetes jelentkezés szükséges melyet megtehetsz e-mailben vagy akár telefonon is.

shadow
Nincs kötelező párcsere

Nem szeretnétek párt cserélni a táncoktatáson? Szeretnétek végig együtt táncolni? Semmi baj, tánciskolánkban nincs kötelező párcsere a táncórákon!

shadow
Táncolj akár ingyen!

Ingyen boogie woogie? Jelentkezz előzetesen e-mailben tánctanfolyamainkra és mi minden 50-et megajándékozunk egy ingyen havi táncoktatással!

shadow
Magán táncoktatás

Szeretnéd a lehető leggyorsabban megtanulni a Boogie Woogie táncot? Lemaradtál az órán és segítség kellene? Számodra a magán táncóra a megoldás!

shadow

Tánciskolánk boogie woogie tanfolyamainak helyszínei

EUROPEUM BEVÁSÁRLÓKÖZPONT
1088 Budapest Blaha Lujza tér 5.
(első emelet Deichmann mellett)

A TÁNCLÁZ Tánciskola budapesti boogie woogie tánctanfolyamai a belváros egyik legforgalmasabb csomópontjában a Blaha Lujza téri Europeum Bevásárlóközpontban kerülnek megrendezésre. A tánciskola könnyen megközelíthető az M2 valamint M4 metrókkal, a 4, 6, 28, 28A, 37, 37A, 62 villamosokkal vagy a 5, 7, 7E, 8E, 99, 108E, 110, 112, 133E, 178, 217E-as buszokkal valamint a 74-es trolival. A tanfolyamra autóval érkezők számára jó hír, hogy a bevásárlóközpontban hatalmas parkoló garázs található, így parkolóhely könnyedén található!

A boogie woogie tánctanfolyam

Szívesen megtanulnál egy táncot, amit a legtöbb zenére le tudsz táncolni? Olyan táncot keresel, ami vidám, játékos és nem csak az előre megtanult lépésekről, tánc koreográfiákról szól? Esetleg csak keresel egy új stílust, mert benne van a boogie a lábadban?
Budapesti tánciskolánk boogie woogie / rock n roll tánc oktatásait neked találták ki. Látványos és könnyen megtanulható alap tánclépések, gyors fejlődés, jó hangulatú táncórák, türelmes és segíteni akaró tánctanárok. Ezt ajánljuk számodra ha ellátogatsz hozzánk és kipróbálod ezt a hazánkban egyre divatosabb amerikai páros táncot a Boggie Woogie-t!

Milyen egy boogie woogie táncoktatás?

Egy dolog biztos, nagyon sokat fogtok nevetni a tanfolyamon! Táncóráinkon mindig remek a hangulat a jó zenék és a szuper lépések pedig csak fokozzák ezt. A boogie woogie hangulata egyébként is a jókedvről szól, pláne ha még a tánctanárok is rátesznek egy lapáttal. Nálunk a tánctanfolyam minden óráján egy-egy önállóan is tökéletesen táncolható koreográfia részt tanulhatsz meg. Sokat gyakorlunk zenére, így ha elmész egy buliba nem kell félve felállnod, ha ki szeretnéd próbálni boogie woogie tánctudásodat. Menni fog az tuti. Nincs nálunk kötelező párcsere, aki viszont ismerkedni jött nyugodtan felkérheti a lányokat egy kicsit csörögni.

Gyakori kérdések a boogie woogie táncoktatással kapcsolatban

Mennyi idő alatt tudok megtanulni Boogie Woogie-t táncolni?

Kezdő szinten 5-6 alkalom alatt már olyan boogie woogie tánctudásra tehetsz szert, amivel a bulikban szabadon felállhatsz táncolni.

Mi a különbség a rock and roll és boogie woogie között?

A kezdő szintű boogie woogie és rock and roll tánclépések között szinte semmilyen különbség nincs, éppen ezért tánciskolánk összevontan tanítja a két táncstílust. Középhaladó szinten válik ketté a két tánc. Míg a boogie woogie-ban a fő hangsúly inkább a vezetésen van addig a rock and roll-ban szerepet kapnak a látványosabb elemek is.

Milyen ruhában érkezzek a Boogie Woogie tanfolyamra?

Tánctanfolyamainkon semmilyen előírás nincs ruházatra vonatkozóan. Mivel alapvetően a tánclépéseket és elemeket tanulják meg a résztvevők, így a lényeg a kényelem. Cipő szempontjábó egy puhább talpú gumis cipőt javasunk, legtöbben egyszerű tornacipőben érkeznek a boogie woogie oktatásokra.

Milyen hosszú egy boogie woogie tánctanfolyam?

A kezdő szintű boogi kurzusok 2-3 hónapig tartanak a csoport szintjétől függően. Amikor többségnek már sikerül magabiztosan táncolnia a kezdő elemeket, automatikusan a középhaladó szintre lépnek. Ez igazából elnevezés beli különbség, mivel a legtöbb esetben a csoport együtt folytatja a középhaladó boogie woogie tánctanfolyamokat is.

Még soha nem táncoltam, biztos hogy meg fogom tudni tanulni a boogie woogie táncot?

A legtöbben így érkeznek a tanfolyamokra. Tánctanáraink a boogie woogie táncoktatások alakalmával a tejesen kezdő szinttől kezdve építik fel az anyagot, így aki még életében nem táncolt az is könnyedén fogja venni az akadályokat. Ha a táncoktatás alatt lemaradtál, kérd táncoktatóink segítségét, akik megmutatják az anyagot. Intenzívebb fejlődés érekében kérd extra segítségüket és egyeztess velünk magán táncórákat. Így még biztosabb a siker!

Tényleg bármikor becsatlakozhatok a boogie woogie tanfolyamba?

Amennyiben szívesen tanulnád a rocky (rock’n’roll) vagy a boogie táncot a TÁNCLÁZ Tánciskola tanfolyamain, nincs is más dolgod, mint eljönni az oktatásunkra.

Menniybe kerül egy havi bérlet a boogie woogie táncoktatásra?

A tánc iskola havi bérlet ára – 4990 Ft. Megtanítjuk Neked a legfontosabb tánclépéseket, amiket a tanfolyam végére magabiztosan fogsz tudni használni bármelyik rock and roll, boogie woogie, lindy hop vagy jive zenékre. A bulikban nő a magabiztosságod és bátrabban ki fogsz állni ha táncra kerül a sor. Amennyiben kedved van nem csak a bogiee és rocky tanfolyamra járni, de szívesen megtanulnád a társastáncok lépéseit is, akkor számodra az ideális választás lehet az összevont bérlet.

kezdő tánc boogie woogie tanfolyam Budapest

Boogie woogie videók

shadow
shadow
shadow
Tippek a Boogie Woogie táncoktatásra

Sokszor kérdezik tőlünk akik először jönnek el egy tánctanfolyamra, hogy a boogie woogie tánc milyen nehéz. Könnyen megtanulható vagy sok gyakorlás kell hozzá? Iskolánk véleménye az, hogy mindegyik tánc könnyen megtanulható ha igazán jó a tánctanárod. Az egyszerű tiszta beszéd és az érthető, követhető tánctanítás azt feltételezi, hogy az oktató valóban jól képzett, profi tanár. Ezt tartsd szem előtt, amikor elmész egy táncórára. Válaszd a minőséget! Bugizz és rokizz nálunk!
Egy másik gyakori kérdés a boogie woogie tánctanfolyamok alkalmával, hogy milyen ruhában célszerű érkezni a táncoktatásra. A válaszunk erre nagyon egyszerű. Nálunk a legfontosabb szempont a kényelem! Azt szeretnénk ha jól éreznéd magad a tanfolyamokon, nem pedig azt, hogy feszengve töltsd el a táncórát. Gyere bátran olyan ruhában amiben igazán ki tudsz kapcsolni és jól érezni magad.

A Boogie Woogie tánc bemutatása

A boogie-woogie vagy magyarosan bugi-vugi jelentése két részből áll. Utal magára a zenei stílus és egy szvingalapokon nyugvó táncra is, amely az ’50-es években a Rock & Roll elterjedésével vált népszerűvé Európában. A boogie woogiera komoly hatással volt a swing, ezért az Egyesült Államokban máig gyakran nevezik a Swing európai stílusának is.
A Swing táncok (Lindy Hop, Balboa, Shag, Hoollywood Style, Hustle, West Coast Swing stb.) és a Boogie-Woogie közös és legfőbb jellemzője a szabad vezetés valamint az improvizáció, azaz a rögtönzés.
Úg ytartják, hogy egy igazán jó boogie woogie táncos nem előre betanult koreográfiákat sajátít el (ellentétben a versenytánccal) hanem a saját egyéniségével próbálja visszaadni a zene hangulatát. A fiú a zenére próbálja meg „rátenni” a figurákat és más Swing táncokból átvett elemekkel érezékelteti a zenei váltásokat amiket egy-egy zenei stophoz vagy hosszabb effektekhez igazít. Ez a rögtönzés természetesen csak egy szint elérése után lehetséges, így tánciskolánk tanfolyamain kezdő szinten koreográfiát tanítunk, majd a középhaladó szinten vesszül előtérbe az improvizációt. A Boogie-Woogie nem sport (mint az Akrobatikus Rock & Roll), hanem egy igazi „Rock And Rollos” bulikon, koncerteken, szórakozóhelyeken korosztálytól függetlenül művelhető és gyakorolható tánc..

A Boogie Woogie tánc eredete, kialakulása és története

A boogie woogie eredetét a swing tánchoz kapcsolják, mely a rock and roll térhódításával terjedt el Európa szerte. Az USA-ban mai napig is a „swing tánc európai stílusa”-ként emlegetik a boogie-t. Nagyon hasonlít a rock and roll tánchoz, kis eltérések mutatkoznak csak. A leinkább jellemzős különbség, míg a rocky táncban inkább a rugásokkal valósítják meg a lépéseket, addig a boogie pontozással táncolják ugyanazokat.
A boogie tánc legfontosabb jellemzője az improvizáció, azaz a rögtönzés és a szabad vezetés a páron belül. A 4/4-es boogie woogie vagy ahogy sokszor mondják „bugi vugi” zenéjének a jellegzetessége, hogy minden 2. és 4. ritmusát egy-egy hangszerrel hangsúlyozzák. Érdekes kis adalék a boogie woogie jellemzéséhez, hogy az eredeti zene csupán zongorajátékból állt.
A boogie zenéjében hangsúlyozzuk az „off-beat”-eket, ami azt jelenti, hogy a basszus az 1. és 3-ik ütemnél szól, míg a többi ritmushangszer a 2. és 4-ik ütemben. Alaplépése 2 lassú és két „triple step” lépés, ami kiválóan tükrözi a boogie-woogie zeneiségét. Gyakorlatilag minden lépés engedélyezett az akrobatikus rock and roll ugrólépésének kivételével. A jó boogie tánc könnyed és játékosságot sugall anélkül, hogy elveszne a tánc dinamikája. Mivel improvizációról beszélünk a táncos párnak minden esetben követnie kell a zene ritmusának változását. Hogy a táncos felsőteste ne mozogjon tánc közben fel és le a csípő mozgás ellensúlyozza azt.
A boogie woogie-t alapvetően több tánc alakította ki, ezek a jitterburg, lindy hop és a rock’n roll. Régebben a jitteburg a lindy hop egyik szinoníma szavaként volt a köztudatban, ám mára az olyan táncosra alkalmazzuk ezt a szót, aki egyéni lépéseket és testtartást használ tánc közben. A rock and roll hangulat számos ismert filmben is megjelenik, gondoljunk csak a Grease, Hairspray vagy a Made in Hungaria-ra.

A Boogie Woogie zenéje

A zene gyökerei a country és a western muzsika mellett a blues, ami az 1940-es években lett igazán népszerű és amit eleinte csak egy, később akár három zongora vagy nagyzenekar (big band) egyszerre játszott.
Népszerűsége az 1920-as és 1930-as években teljesedett ki, majd a boogie-woogie hóbort volta az egyik legnagyobb hatással a jump-blues és végeredményben a rock and roll fejlődésére, így a mind a mai napig hallani különböző klubokban, lemezeken szerte Európában és az Amerikai Egyesült Államokban.
Az USA-ban a szvingzenére kialakult különböző táncokat nehezen lehet pontosan learni és definiálni, mivel igen gyakran összemosódnak a stílusbeli különbségek vagy éppen azonosságok – lévén, hogy ezek a táncok a mai napig egymásra folyamatosan hatással vannak.
A különböző szvingtáncok döntő többségének (lindy-hop, balboa, shaq, west coast swing, hollywood style stb.) szülőhelyei, a majd minden jelentősebb városban megtalálható tánctermek voltak.
A sokféle szvingtánc az idők folyamán elterjedt, változott, először az Egyesült Államok területén, de később átkerült más földrészekre is. A boogie woogie zenéje és gyorsasága lassú szám esetében 28-32 ütem/perc, gyors számoknál 48-52 ütem/perc.

A Boogie Woogie technikája és lépései

Tömören? Kezdő szinten gyorsan megtanulható és remek zenéi miatt rendkívül élvezhető. A táncban a párral való harmonikus mozgás a legfontosabb. Rengeteg zenére le lehet táncolni, míg lassabb típusát a blues hangulatú zenékre gyorsabb változatát a rocky és swing zenékre is lehet be lehet mutatni.
A boogie-woogie szónak két jelentése van. Egyrészt jelöl egy zenei irányzatot, másrészt egy alapvetően szving eredetű táncot, amely az 1950-es években a rock and roll elterjedésével vált népszerűvé Európában. Az Egyesült Államokban éppen ezért néha a szving európai változatának is nevezik.
Legfőbb jellemzője a szabad vezetés, az improvizáció, talán ez az, ami leginkább megkülönbözteti a többi tánctól. A 6-os számoláson alapuló általunk, Magyarországon is ismert és táncolt boogie-woogie lényegében nem más, mint a jitterburg, lindy hop és az 1950-es évekbeli más rock and roll stílusok németek által továbbfejlesztett, átalakított változata. Valójában hazánkban is ezt vették át először az akkori táncosok elsősorban német tanároktól az 1990-es évek elején.
Később a boogie (illetve egyes táncosok, majd követőik) a fejlődés során a lindy hop 8-as számoláson alapuló figuráit, elemeit átvette – ez főleg az 1990-es évek végétől figyelhető meg fokozottan.

Hogyan táncolják a Boogie Woogie táncot?

Az alaplépés a két lassú (sétáló), és két (gyors) Triple Step lépésen nyugszik, és számtalan variációjuk lehet és megengedett, sőt, versenyeken előny a minél sokszínûbb „díszített” alaplépés (lásd.: Kick Ball Change, Triple Step Triple Step, vagy Back Step, Triple Step Triple Step, és ezek számtalan variációja).
A kivitelezésnek könnyûnek és játékosnak kell lennie, de ugyanakkor dinamikusnak is. A lépésvariáció megválasztásával a táncosoknak hangsúlyozniuk kell a zene ritmusának jellegét vagy annak változását. A lépések hangsúlyozásának a második és negyedik ütemekre való súlyáthelyezéssel kell történnie, a lépések lábmozgását a csípő megfelelő ellenmozgásával ki kell egyenlíteni a felsőtest fel és le irányú mozgásának elkerülése érdekében (a hangsúly tehát lent van, az „ugrálást” a kivitelezés közben el kell kerülni).
Az eredeti Boogie elsősorban zongorára és nem énekhangra íródott zenedarab volt. Közvetlen hatással voltak rá a korábbi Jazz irányzatok, legfőképpen a Blues, de itt már a dallam felgyorsult, felvillanyozódott és a zenei sokszínűség eredményeképpen megszülető Boogie, amelynek makacs ritmusai és rövid dallammotívumai a folyton utazó, vándorló feketék fülének oly ismerősen csengő vonatzakatolást adták vissza, rövid idő alatt meghódította Amerikát. Lényege az erősen hangsúlyos és állandóan ismétlődő akkordok, valamint a zongorista bal kezével megszólaltatott ritmusok. Jimmy Yancey-t, aki az USA vasúthálózatának gócpontjában, Chicagóban született, szokták a Boogie feltalálójaként tisztelni, legalábbis abban az értelemben, hogy ő teremtette meg ennek a zenei stílusnak igazi egyéniségét. Ez úgy 1925 táján történt. Clarence Smith, akire magasnövése miatt a „Pine Top” gúnynevet ragasztották, egészen egyéni balkezes Boogie-stílust fejlesztett ki. Albert Ammons, Maede Lux Lewis, a Honky Tonk Train Blues zeneszerzője és Charlie Cow Cow Davenport a Boogie úttörőinek további három képviselője.
Zene ritkán volt ilyen átütő erejű a Jazz hazájában. A korszak egyik Boogie zongoristája így fogalmazott: „Amikor valaki hallgatja a muzsikámat, maga előtt kell, hogy lássa, amint a táncparketten a hátsójukat riszáló pipik izgatják a férfiakat. Különben nem értettek meg semmit a zenéből.” A korábbi (Swing) és későbbi (Rock & Roll, Retro-Swing) időszak zenei stílusai és számai a közös és hasonló zenei felépítés miatt mind alkalmasak arra, hogy a Boogie-Woogie-t táncoljunk rájuk, lényegében tempótól függetlenül.

A Lindy Hop és a Boogie Woogie tánc kapcsolata

A boogie woogie, rock and roll és a lindy hop nagyon közel állnak egymáshoz. A lindy hop (swing) egy eredeti amerikai tánc, aminek a legjellemzőbb karaktere, hogy a táncosok a hangsúlyos ütést hamarabb vagy később lépik a zenében. Ezzel a játékossággal érik el a dinamikus mozgást. Alapvetően a Charleston és a Break a way táncokból alakult ki.A hétköznapi táncot néző számára hihetetlen látványos és zenéje is magával ragadó. A táncosok mozgása minden esetben a zenéhez alkalmazkodik, amikor lassul a zene a párosok is lágyabb mozgást produkálnak, majd az újra gyorsuló zenére kirobbanó lendületet vesznek, ami hatalmas dinamikát kölcsönöz mozgásuknak. Időnként a táncban meg megállnak, ami csak tovább fokozza a lindy hop tánc zeneiségét. Akárcsak a boogie woogie a lindy hop is rögtönzi a lépéseket, nem előre megtanult koreográfiát mutatnak be a párosok. A lindy hop jellegzetességéhez tartoznak az akrobatikus elemek, amik már az 1930-as években beleépültek a táncba. Ismert zenészek, akik szerepe nem elhanyagolható a lindy hop táncban: Louis Amstrong, Duke Ellington, Benny Goodmann vagy Ella Fitzgerald.

Boogie Woogie táncversenyek

Amerikában évtizedek óta rendeznek különböző (Swing) táncversenyeket. Európában a WRRC szervezésében a ’90-es évek elején kezdték el megrendezni a Boogie Bajnokságokat (Világ Kupák, Világ Bajnokságok és Európa Bajnokságok) és az Akrobatikus Rock & Roll táncversenyeket.
A versenyek megrendezésekor igyekeznek az 50′-es évek Rock & Roll hangulatát visszatükrözni, amit például az élőzenére történő döntők, előfutamok, vagy a tánctér kialakítása mutat.
Versenyeket junior, senior, felnőtt valamint formációs kategóriában rendeznek. A párok a döntőig csak gyors és véletlenszerûen kapott számokra táncolnak, a döntőben pedig élőzenére a helyszínen megadott számok közül szabadon kiválasztott lassúra és gyorsra.
A boogie-élmezőny tagjai ma már sok más, hasonló kategóriában is versenyeznek (szving, lindy hop) – lévén a stílusok hasonlósága, átjárhatósága egy felkészült párnak nem okoz akadályt.
Manapság a nemzetközi versenyeken a párok véletlenszerűen kapott gyors zenére táncolnak (kiemelve itt is az improvizációs készséget), egészen a döntőig, ahol a már előre megadott lassú és gyors számokba belehallgathatnak de a választás lehetősége itt sem adott, mivel sorsolással döntik el ki, melyik számra táncol. Igen gyakran kell élőzenére táncolni, és ez esetekben előfordul, hogy még a meghallgatás lehetősége sincs biztosítva a pároknak.