Standard táncok - Quickstep

A Foxtrott eredete a Rag és a Onestep társastáncokban keresendő. A Onestep 1910 körül került át Észak-Amerikából Európába. Leegyszerűsített változatlan ritmusával, haladó jellegű tánc volt melyet előre, hátra vagy néha oldalirányban, fordulások nélkül, féltalpon táncoltak. A Onestep kezdetben Angliában volt népszerű, ahol rövid időn belül kiszorította a keringőt. Népszerűségét tekintve felvette a versenyt a Tangóval, ami inkább a franciák szakterülete maradt.
1912-ben Angliában teret hódított a Ragtime zene aminek következtében a Onestepből kifejlődött a Rag tánc, aminek jellegzetessége a hajlított térddel táncolt lépés volt. Idővel a Ragtime és a Onestep zenéje és tánclépései is lelassultak, így elterjedt a váltólépés azaz a Chasse. Az így létrejött tánc a Foxtrott lett, amit a lassú és gyors, előre és hátralépések Chasse-k határoztak meg. Az angol tánctanárok hatására az előrehaladó lépéseket sarokkal indították, így sokkal nagyobb lendület jelentkezett tánc közben. Ma is érvényes formáját 1922 körül alkották meg.
1924-től a Foxtrott a más-más gyorsasággal játszott zene alapján egy lassúbb variációra a Slow Foxtrottra (Slowfox) és a gyorsabb kezdetben „Quicktime Foxtrott és Charleston”-nak nevezett Foxtrottra (Quickstep) vált szét, ami máig a tánciskolák egyik legkedveltebb tánca.
A quicktepben a gyors, folyamatos futómozgás a lépések dinamikájával, elsöprő tempójával valamint a „quick” és „slow” lépések állandó váltakozásával adja meg stílusát. Mivel standard társastáncról beszélünk fontos, hogy a táncosok nyugodt felsőtesttartást és tiszta lábtechnikát mutassanak be tempótól függetlenül a Quickstepben.
A II. világháború után alapos stílusváltozáson ment keresztül és kicsi, ritmikus szökellő lépésekkel gazdagodott. A Quickstep a standard táncversenyek ötödik egyben utolsó táncaként szerepel, ami közönség köreiben igen nagy népszerűségnek örvend. A Quickstep gyors, vidám hangulatú zenéjében a trombita, harsona és a szaxofon hangszerek dominálnak.

ZENEI ÜTEME: 4/4-es
TEMPÓ: tudásszint szerint 42-52 ütem/perc, versenyen 52 ütem/perc
RITMUSA: 1-2-3-4-5-6-7-8

Quickstep tánc videók