Standard táncok - Slowfox

A Slowfox eredete nagymértékben hasonlít a Quickstepre. Kezdetben a Onestep volt az ismert és használt társastánc, mely a század elején került Angliába az Egyesült Államokból. Átalakulása 1912-re tehető, amikor az akkori divatos zenére a Ragtime-re elkezdték táncolni. A zene lelassult, akárcsak a tánclépéei is, így jött létre a gyrsabb és a lassabb tánc a sLowfox és a Quickstep. Mivel több idő jutott egy-egy lépésre, így a Slowfoxban bevezették a Chasse-kat, melyek a gyors és lassú tánclépések váltakozásából alakultak ki.
A Slowfox tánc lineáris előre haladó lépésmintákat követő, művészien megformált, hosszú és sikló járómozgáson alapul. A térdek tánc közben enyhén nyújtottak, ami azt jelenti, hogy nem feszítettek, hanem flexibilisek és mozgásra készek.
A Slowfoxban minden lépés majdnem azonos hosszúságú. A test állandóan haladó mozgásban van. A lábak mozgása folyamatos és a tánc járó jellegét hangsúlyozza. A táncban az emelkedés és az ereszkedés kevésbé kifejezett, hisz egy hosszan elnyújtott hullámmozgást kell láttatni. A test mozgása folyamatos és váltakozva hol az egyik, hol a másik testoldal lendül kissé előre, mely harmonikus testmozgást illetve vállvezetést idéz elő. A Slowfox technikailag igényes tánc, ezért a tánciskolákban csak a haladó pároknál kezdik tanítani.
A Slowfox a tágterű, folyamatosan haladó, hullámszerű járómozgásokban nyilvánul meg. A táncot a hanyag eleganciával előadott, hosszan elnyújtott lendületek jellemzik, melyeket gyors fordulatok és meglepő pózok tesznek varázslatossá. A többszörös világbajnok és tréner Karl Breuer találóan írja le a Slowfoxot: „A lábat a táncban egyszerűen oda helyezhetjük, ahová a súly kívánkozik. A legnehezebb standard tánc sikere döntően azon múlik, hogy ne hasson unalmasnak. Ez csak akkor sikerül, ha nagyon extenzíven táncolják és zeneileg nagyon intenzíven interpretálják”. A Slowfox a standard táncversenyek nélkülözhetetlen tánca. Igen sokan kedvelik lassan áradó jellege és szép zenéje miatt. A Slowfox lassan áradó, szabályos zenéjében az elegans szaxofon, klarinét és hegedű a dimináns hangszerek.

ZENEI ÜTEME: 4/4-es
TEMPÓ: tudásszint szerint 28-30 ütem/perc, versenyen 30 ütem/perc
RITMUSA: 1-2-3-4-5-6-7-8

Slowfox tánc videók