Latin-amerikai táncok - Samba

A Samba eredetileg több táncforma gyûjtőneve, melyeket az elmúlt évszázadokban az afrikai néger rabszolgák vittek magukkal Kongóból, Szudánból és Angolából új hazájukba, Brazíliába. Eredetileg a „Semba” elnevezést használták, ami a tipikus csípőmozgásokat jelölte. Az afrikai tánckultúra a brazil partvidéken is hamar közkedveltté vált. Fontos megemlíteni, hogy a Samba és a Salsa táncok nagymértékben különböznek egymástól. Míg az Salsát inkább helyben táncolják, addig a Sambát nagy körön muattaják be a táncosok.
A Samba zenéjének fő hangszerei az afrikai dobok és a harangok, melyek azonnal táncra ösztönzik az embert. A mozgás jellegzetessége, hogy a párok hullámmozgással haladnak a teremben. A Samba tánc latt a táncos párok nemcsak a haladásra ügyelnek tánc közben, hanem az úgynevezett Bounce mozgások életre keltésére is. Ez a mozgás a boka és a térd segítségével jön létre, így biztosítva az egyenletes lüktetést. A versenyzők ezt a mozdulatot továbbfejlesztve a medence előre és hátralendítésével valósítják már meg.
Ma egyértelműen a Samba uralja a brazil zenei életet. A gyönyörű brazil táj és a méltán híres riói karnevál hangulata és káprázatos díszletei lélegzetelállítóak, melyekért évente több millióan utaznak a brazil fővárosban. A Samba világ legfontosabb eseményének alkalmából évente újabbnál újabb Samba melódiák születnek.
A versenytánc keretén belül csak 1924-ben kerül előtérbe újra a brazil Samba és későn csak a II. világháború után tartozott a Samba zene a tánczenekarok állandó műsorához. Ezek után a tánciskolák már sikerrel vették fel programjukba a Sambát, ahol főként a középhaladó szinten kezdték tanítani a tánclépéseket. A Samba könnyedségével és gondtalanságával kivívta megérdemelt helyét a táncparketten, mely mai napig töretlen. Az európai vagy inkább versenytáncos Sambába az eredeti afrikai mozgáselemek is bekerültek.
Napjainkra nehezebb technikai követelménye miatt a táncversenyeken az első bemutatott tánc a Samba.

ZENEI ÜTEME: 2/4-es
TEMPÓ: tudásszint szerint 48-56 ütem/perc, versenyen 54 ütem/perc
RITMUSA: 1 a 2, Slow a Slow

Samba tánc videók

Error: The video (https://www.youtube.com/watch?v=d3BOoZFWaSs) couldn't be embedded.