Latin-amerikai táncok - Cha-cha-cha

A Cha Cha Cha a versenytáncok latin-amerikai ágának kedvelt tánca, mely a Rumba és a Mambo egy változata. Viszonylag gyors, kis teret betöltő, ám rendkívül ötletdús és játékos hangvételű társastánc. A Cha-cha-cha-ban a páros férfi és női tagja jókedvűen flörtölnek egymással és kacérkodnak a nézőkkel. Megalkotója Enrique Jorrin havannai zenész, aki 1953-ban a túl gyorsan játszott Mambo-ból fejlesztette ki a lassúbb Mambo-Cha-Cha-Cha-t.
A Cha-Cha-Cha szó a zene ritmikus részéből származik, melyet a táncosok három kis lépéssel mutatnak be, ezt hívják Chasse-nak. A Chasse három lépés egymás utániságából jön létre, melyeket legtöbb alap figurában táncolunk. A Chasse-k alapvetően oldal irányúak, amikor előre vagy hátra táncoljuk, Lock-oknak nevezzük őket.
A magával ragadó kubai zene és tánc először Észak-Amerikában lett népszerű, majd 1954-ban már a legkedveltebb divattáncként volt jelen. Mivel Európa is nyitott volt a latin-amerikai eredetű tánc és zene iránt, hirtelen több országban is népszerű lett a Cha-Cha-Cha. Tiszta, világos ritmussal és a variációgazdag, vidám figurákkal a tánc gyors áttörést hozott a társastáncok között.
Jellegzetessége, hogy majdnem minden alapfigurája megtalálható a lassított formájában a Rumba is. A tánc közbeni csípőmozgás a nyújtott lábra való súlyáthelyezés következménye. Fontos, hogy ne tegyünk tudatos „mű-csípőlendítést”, mert ez kevésbé elegáns és férfias, míg a természetes csípőmozgások ellenben természetesek.
A Cha-Cha-Cha-t is, mint mindegyik latin-amerikai táncot 1961-ben vették fel a versenytáncok programjai közé, ami azóta is a latin versenyek egyik legmeghatározóbb versenytánca. Érdekessége, hogy rendkívül sok divatos disco és pop zenére lehet Cha-Cha-Cha-t táncolni a bulikban és a egyéb társastáncos összejövetelen. Könnyen átlátható szerkezetének köszönhetően már a kezdő szintű társastánc tanfolyamokon is biztosan elsajátítható társastánc, így tánciskolánk társastánc tanfolyamainak első tánca.

ZENEI ÜTEME: 4/4-es
TEMPÓ: tudásszint szerint 32-34 ütem/perc, versenyen 32 ütem/perc
RITMUSA: 2-3-4-és-1, 2-3-cha-cha-cha

Cha-cha-cha tánc videók