Latin-amerikai táncok - Rumba

A Rumba kubai páros tánc, nevének jelentése „ünnep” vagy „tánc”. A legromantikusabb latin-amerikai társastáncban gazdag afrokubai ritmusokra lírai mozdulatok keverednek erotikus elemekkel. Kezdetben a lassan játszott zenét Rumba Bolero-nak a gyorsabban játszott zenét Rumba Guarachat-nak nevezték.
Eleinte kétféle alaplépés volt. Az egyikben a táncosok négyszögelő lépést mutattak be, míg a másikban a kubai alaplépést. Napjainkra a kubai rumba alaplépés az elterjedtebb, így tánciskolánkban is ezt tantjuk.
A tánc New Yorkon keresztül került át Európába 1930-ban. Az első tánckoreográfiát az angolok dolgozták ki, melyet később a franciák és a németek is átvettek. Eleinte Európában a Rumba nem érvényesült igazán, mivel a legtöbben nem tudták, hogy hogyan kell pontosan táncolni, így kezdetben Foxtrott lépéseket táncoltak és csípőmozgást tettek hozzá. Zeneiségében fontos, hogy az európai fülnek legkönnyebben hallható első és egyben legmeghatározóbb ütésre nem klasszikus lépés, hanem egy csípő lendítés történik. Az első lépés a második ütésre történik. Alaplépései nagy hasonlóságot mutatnak a cha-cha-cha tánccal, legtöbb kezdő szintű figura átváltható, ha a cha-cha-cha chassékat elhagyjuk.
A Rumbát az erotikus játék és az izzó szerelmi versengés jellemzi. Sok figurában a nőies csábítóművészet is megmutatkozik. A nemek párbeszédében a nő ingadozik az odaadás és az elutasítás között, míg a férfi a vonzódás és a függetlenség között. Ennek a szerelmi jelenetnek fontos kifejezőeszközei a csípő és medencemozgások, melyek a nyújtott lábra való súlyáthelyezés eredményeképpen jönnek létre.
A táncverseny programjához a kubai Rumba 1964-ben került, mely a harmadik és egyedüli lassú táncként máig jelen van. Az esztétikus, szép tánc érdekében napjainkra különböző jazz-elemeket és balett emeléseket is átvettek a Rumbába. Eredeti zenéje romantikus érzelmeket fogalmaz meg, így esküvői nyitótáncnak is remek választás. A klasszikus tánczenén kívül néhány divatos pop-zenére is könnyedén lehet Rumba lépéseket táncolni, így egyetlen társastáncos buli sem múlhat el Rumba nélkül.

ZENEI ÜTEME: 4/4-es
TEMPÓ: tudásszint szerint 28-31 ütem/perc, versenyen 28 ütem/perc
RITMUSA: 2,3,4,1

Rumba tánc videók

Error: The video (https://www.youtube.com/watch?v=UZFDtA21MOU) couldn't be embedded.